بررسی پرچمدارهای هر برندی همیشه یه هیجان خاصی داره. این پرچمدار میخواد هر قطعه ای باشه. پردازنده، کولر، اس اس دی و … . دیدن حد نهایی علم و دانش و توانایی شرکت ها برای هر عشق سخت افزاری جذابه.
بعد از بررسی مادربردهای میان رده (MSI MAG Z890 Tomahawk WIFI) و بالارده (MSI MPG Z890 Carbon WIFI) دیگه نوبتی هم که باشه باید بریم سراغ پرچمدارها.
طلای 24 عیار ام اس آی اینجاس. ترکیب رنگ طلایی و مشکی معروف سری Ace در این نسل هم حفظ شد تا افرادی که به دنبال نهایت لوکس بودن هستن بتونن باز هم از این نعمت بهره مند بشن. در نسل قبل شاید بشه گفت یک مقداری شلوغی حس می شد اما امسال مادربرد ام اس آی MEG Z890 Ace به بلوغ طراحی رسید. می بینیم که خطوط شکسته ی 30 و 45 درجه به درستی و به دور از اضافه کاری، استفاده شده که با پرداخت سطوح بافت دار و ماشینکاری شده، ترکیب به شدت گیرایی رو به وجود آورده.
از نظر کارایی نیاز هست توضیح بدیم؟ 24 تا پاور استیج 105 آمپری جای خودش به همون تعداد داده اما هر فاز توانایی هندل کردن 110 آمپر رو داره. آرایش کلی هم شده 1+1+2+24 .بعید میدونم پردازنده ای بشه پیدا کرد که حتی با حداکثر اوورکلاک هم بتونه فشاری روی این بخش بیاره.
وجود هیت پایپ روی VRM ها به صورت تماس مستقیم، هیت سینک های عریض به همراه پدهای حرارتی با ضریب انتقال گرمای بالاتر (9w/mk) نشون میده که تحت هیچ شرایطی قرار نیست به فکر دمای مدار تغذیه باشیم. به بهترین شکل ممکن حرارت تولیدی دفع میشه.
یه نکته ی جالب: کیفیت پدهای حرارتی ای که اینجا استفاده شده رو روی محصولات افترمارکت تو بازار هم به سختی میتونیم پیدا کنیم و اگرم پیدا بشه قیمت خیلی بالایی داره.
این قضیه فقط به مدار تغذیه خلاصه نمیشه و می بینیم که هیت سینک روی چیپست هم بزرگتر شده. یعنی تمام هدرها، درگاه های M.2 و خروجی ها اشغال بشن و در بیشترین بارگذاری همزمان هم که قرار بگیرن بازم کوچکترین افت عملکردی وجود نداره. ناسلامتی با پرچمدار طرف هستیم!
بحث درگاه های M.2 شد. مادربرد MSI MEG Z890 Ace تعداد 5 تا حافظه رو میتونه پشتیبانی کنه که درگاه های 1 یا 4 میتونن در مود PCIe 5 با 4 لین فعال باشن و همزمان کارت گرافیک هم با 16 لین PCIe 5 مورد استفاده قرار بگیره. روی تمام حافظه ها هم هیت سینک عریض و پدهای حرارتی کشیده شده. با خیال راحت سریعترین سرعت انتقال رو داشته باشید. ام اس آی راحت ترین راه رو برای برداشتن هیت سینک ها انتخاب کرده که مکانیزم معروف مگنتی هستن. ام اس آی یه ریزه کاری خیلی خوشگل داره تو این قسمت که نورپردازی رو به وسیله یه پوگوپین مگنتی به هیت سینک وصل میکنه و به همین سادگی نورپردازی هم تامین میشه.
معمولا مادربرد ها از Backplate، زمانی استفاده می کنن که یا نیازمند تقویت استحکام باشن یا تا جای ممکن بخوان حرارت رو از برد اصلی دور کنن. البته قیمت هم مسلما افزایش پیدا می کنه و مناسب مدل های اقتصادی و میان رده نیست. منتها کمتر به طراحی این بخش اهمیت داده میشه و دلیلش هم اینه که اصولا دیده نمیشه. شما طراحی Backplate این برد رو ببینید. خوشگل و دوست داشتنی نیست؟
ساپورت رم ها: سرعت پایه ی 4800 تا 6400 مگاترنسفر در پروفایل استاندارد، حداکثر سرعت 9200 مگاترنسفر روی 2 استیک رم با فعال کردن XMP و حداکثر ظرفیت 256 گیگابایت روی هر 4 اسلات. کسی بیشتر از این لازم داره؟ (بازی شبیه ساز پرواز مایکروسافت نسخه چهارم در بالاترین Preset به 64 گیگابایت رم احتیاج داره که صدای جامعه ی گیمرهارو در آورد.)
بریم سراغ هدرها و I/O که خیلی هم جالبن. یه 6 پین و یه 8 پین برای تامین شارژ سریع 60 واتی و تغذیه ی اسلات های PCIe، سوییچ صفر و یکی برای قطع کردن تمام نورپردازی ها، سوییچ بایوس دوگانه، درگاه اختصاصی 11 پین ام اس آی (در صورتی که فن های جدید ام اس آی موجود نباشن با کابل تبدیل میشه خروجی PWM و ARGB و USB گرفت )، کابل فلت یکپارچه کننده ی فرانت پنل، به مقدار لازم هدر ARGB و PWM فن و سنسور جریان آب و سنسور دما و خلاصه هر چیزی بخواید روی مادر برد ام اس آی MEG Z890 Ace می تونید پیدا کنید.
نکته ی قابل توجه تو مادربردهای Z890 ام اس آی، حذف کامل USB 2.0 هست که همونطوری که تو عکس زیر می بینیم، جای خودش رو به نسخه 3 داده. 11 تا USB 3.2 Type A با سرعت 10 گیگابیت بر ثانیه و 2 تا Type C اونم با همین سرعت. هم تعداد عالی و هم سرعت انتقال خیلی خوب. 2 عدد تاندربولت 4 با سرعت ماکزیمم 40Gbps که کنترلر مجرا هم داره و اصطلاحا Share نیست، برای دوستانی که شاید در مورد تاندربولت اطلاعی نداشته باشن : یه استاندارده که در حال حاضر با یه کنترلر روی پورت Type C میتونه ست بشه و از طریق این میشه با دستگاه هایی که تاندربولت دارن ارتباط گرفت یا برای انتقال تصویر و اتصال مانیتور (DP Alternate) مورد استفاده قرار بگیره یا به عنوان درگاه شارژ عمل کنه که معمولا 15 وات رو ارائه میده.
درگاه اترنت 10 گیگابیتی و استاندارد WIFI 7 با پشتیبانی از گسترده ترین طیف فرکانسی برای استفاده ی شبکه و بلوتوث ورژن 5.4 با کمترین تاخیر، روش های ارتباطی این هیولا هستن.
اخرین نکته هم بگیم در مورد سایز کلی مادربرد. تو نسل قبل با یه برد EATX طرف بودیم که برای پیدا کردن کیسی که مناسبش باشه باید انرژی می ذاشتید و حق انتخاب های زیادی هم نداشتید. اما محصول امسال با فرم فاکتور ATX تولید و عرضه شده با سایز 305*244 که به راحتی دیگه تو هر قاب کیسی جا میشه و محدودیت فضا ندارید. تا الان دیدید که با هنر طراحی و مهندسی ام اس آی، این کاهش سایز اصلا و ابدا به معنی کاهش امکانات نیست.
کسی که میخواد پرچمدار ببنده اما قیمت های 900 یا 1000 دلاری براش زیاده باید بیاد سمت مادربرد ام اس آی MEG Z890 Ace . رقیب هاش میشن Aorus Master گیگابایت یا Maximus Hero ایسوس. هر سه تا در بالاترین سطح ممکن از کارایی، امکانات و طراحی هستن. نمیشه گفت کدوم بهتره کدوم بدتر. هر مدل یه ویژگی هایی دارن که ممکنه قویتر از رقیبش باشه اما خیلی درگیر این قضیه نشید که ام اس آی یا ایسوس یا گیگابایت. معمولا این بحثا به جایی نمیرسه !
اولین چیزی که تو مادربرد منو جذب میکنه ظاهرشه این مادر برد یه چیز دیگس اثلا