اینطور که پیداست، قرار نیست به این راحتی ها از کیس های آکواریومی فاصله بگیریم. این سبک طراحی با فروش خیره کننده تبدیل شد به یک ایده انقلابی و اصطلاحا “جواب پس داده” که در حال حاضر تقریبا اکثر تولیدکنندگان کیس، یک مدل آکواریومی در سبد محصولات خود دارند. هر سال هم شرکت های مختلف با مدل های جدید سعی میکنند با ایجاد کمی تغییرات، این سبک طراحی رو زنده نگه دارند. اما به چه قیمتی؟ به قیمت اشباع شدن بازار و حرکت به سمت این جمله: آکواریومی نگیر، تکراریه، زود از مد میوفته.
اما در نظر گرفتن جنبه ی مثبت این قضیه کمک میکنه حتی با وجود تنوع بالا، افراد چه برای ورود به دنیای PC و چه برای ارتقاهای خود، این امکان رو داشته باشند مدل هایی رو انتخاب کنند که در وهله ی اول طراحی به روز و امکانات جدیدتر دارند و دلیل دوم و مهم تر اینکه بعد از سال های زیاد، این سبک طراحی، کاملا به بلوغ خود رسیده و مشکلاتی که در نسخه های اول تمام برندها مشاهده میشد، الان تقریبا به طور کامل برطرف شدند.
خیلی از موضوع اصلی فاصله نگیریم. برند لیان لی یکی بنیانگذاران دنیای آکواریومی محسوب میشه و شاهکار خودش رو یعنی O11، هر سال در قالب مدل جدید یا فیس لیفت، با تغییرات چشمگیری به بازار عرضه میکنه. در هر سه دسته بندی ابعادی کوچک (Small)، متوسط (Mid tower) و بزرگ (Full tower) محصول داره که جدیدترین آنها O11 Vision و O11 Dynamic Evo RGB هستند. این دو مدل هم به طور کاملا مستقیم رقیب هم محسوب میشن و هم برادر.
چرا رقیب؟ چون در یک رده ی ابعادی و طراحی و قیمتی قرار دارند.
چرا برادر؟ چون با وجود نقاط اشتراک زیاد، به طور خیلی خوبی با هم متفاوت هستند که پتانسیل کسب سهم بیشتر از بازار رو ایجاد میکنند. به این شکل که مشتری به جای انتخاب بین برند لیان لی و برند های دیگه، بین دو راهی O11 Vision و O11D Evo RGB خواهد ماند.
محض اطلاع پسوندهای خانواده ی O11 به این صورت مدلهای مختلف رو توصیف میکنه که D یا Dynamic نشان دهنده ی پنل جلویی شیشه ای است. Air نشون میده که در فلان مدل، پنل جلویی به جای شیشه از مش استفاده شده. اما Evo، توانایی مهندسی بالای لیان لی رو نشون میده و مدل های با این پسوند به شکل عجیبی ماژولار هستند و قابلیت Reverse رو دارند. به این صورت که کیس های موجود در بازار در سمت راست میز باید قرار بگیرن تا بهترین دید ممکن رو داشته باشن، اما با قابلیت Reverse، میشه کیس در سمت چپ با حفظ زیبایی قرار بگیره. نه اینکه کاربر همیشه پشت کیس رو ببینه.
در این بررسی صرفا قصد معرفی مدل ها را به تنهایی نداریم. هدف، مقایسه ی دو مدل با هم است که هر کدوم چه ویژگی هایی دارند. از طرف دیگر با مشخص کردن تفاوت ها، تصمیم گیری برای انتخاب مدل مناسب تر برای خرید، راحت تر می شود.
از نظر ابعاد و اندازه هر دو مدل در دسته ی Mid tower قرار میگیرند و بهترین انتخاب برای بیلدهای متوسط به حساب میان. نسخه ی Vision دارای طول 48 سانتی متر، عرض 30.4 سانتی متر و ارتفاع 46.5 سانتی متر است. نسخه ی Evo RGB تقریبا 1.5 سانتی متر عرض کمتر داره و از نظر طول و ارتفاع، تفاوت ها خیلی محسوس نیست. عملا میشه گفت هر دو مدل یکسان هستند. فاصله ی کف هر دو کیس از سطح میز هم تقریبا یکسان هست. پس میریم سراغ تفاوت های ظاهری.
در مدل Evo RGB، ستون بین پنل جلویی و کناری قابلیت جدا شدن داره و اینطوری یه پیوستگی بین دو نمای شیشه ای به وجود میاد و کیس چهره ی شیکتری به خودش میگیره. البته کیس به قدر کافی مستحکم طراحی شده که حتی بدون این ستون هم در صورت نصب رادیاتور در سقف، لق زدن پنل ها و تاب برداشتن در کار نباشه. اما در مدل Vision سقف کیس از جنس شیشه است!!! این کیس هم از کنار دید داره، هم از روبرو و هم از بالا میشه قطعات داخل رو دید. افرادی که این کیس رو خریداری میکنن باید یه مقداری سلیقه ی بیشتری در انتخاب قطعات به خرج بدن و به شدت هم مدیریت کابل مادربرد اینجا اهمیت پیدا میکنه.
O11 Evo RGB در دو رنگ مرسوم سفید و مشکی ارائه میشه اما O11 Vision سه رنگ داره. سفید، مشکی و کروم که این مورد سوم حالت آینه ای داره. درسته که باعث میشه قطعات داخلی کمتر دیده بشن اما خیلی خاصه و کاملا جلب توجه میکنه.
از نظر کیفیت مواد مصرفی و ساخت و رنگ تقریبا در یک سطح هستن و حس پرمیوم و با کیفیت رو به استفاده کننده القا میکنن. یه مقدار جزیی کیفیت رنگ در مدل Evo RGB بالاتره اما باز هم میگم این اختلاف، خیلی کمه و عملا میشه ازش صرف نظر کرد.
در هر دو مدل پنل های کناری و سقف به صورت بدون ابزار و بدون نیاز به پیچ گوشتی باز میشن و پیچ ها نیازی به جدا کردن کامل ندارن (Captive). این ویژگی برای قسمت نصب حافظه های اس اس دی و هارد دیسک هم به کار برده شده. در بخش پایینی هر دو مدل فیلتر گرد و غبار (Dust filter) قرار داده شده که به راحتی قابلیت جدا شدن دارند.
مادربرد تا عرض 280 میلیمتر در هر دو مدل ساپورت میشه. به این معنی که بالای 95 درصد مادربردها رو میشه بدون مشکل نصب کرد. اینجا یک تفاوت وجود داره که سینی مادربرد در مدل Vision قابلیت جابجایی داره یعنی مادربرد میتونه بنا به نیاز به سقف کیس نزدیکتر یا دورتر بشه. این مورد کجا به کار میاد؟ زمانی که بخواید در بیلدهای کاستوم واترکولینگ در کف کیس از رادیاتورهای با عرض زیاد استفاده کنید. اما در مدل Evo RGB صفحه ی پشتی مادربرد ثابت است اما پایه های نصب مادربرد یا همان Standoff ها قابلیت جابجایی دارند. از نظر طراحی تفاوت داره اما از نظر عملکرد و هدف، شبیه مدل Vision هست.
از نظر نصب کارت های گرافیک ضخیم و عریض هیچ محدودیتی وجود نداره. در صورت نصب کولر بادی، مدل Vision به خاطر عرض بیشتر کیس، از تاورهای بزرگتر پشتیبانی میکنه. این مقدار برابر 174 میلیمتر از درب کناری است و در Evo RGB این فاصله، 7 میلیمتر کمتر است. هر دو در بخش پایینی و کناری از فن های 120 و 140 میلیمتری پشتیبانی میکنند و برای نصب رادیاتور هم تقریبا با یک الگو طراحی شدند که قابلیت استفاده از رادیاتورهای مرسوم 360 میلیمتری رو داشته باشند اما با توجه به اینکه در مدل Vision امکان بستن فن و رادیاتور در سقف وجود نداره، در بخش پشتی، در حالتی که سینی مادربرد در پایین ترین لوکیشن خودش باشه، میشه 2 تا فن 120 یا رادیاتور 240 میلیمتر نصب کرد. در مدل Evo RGB در سقف امکان بستن رادیاتور 420 وجود داره.
میرسیم به بخش I/O پنل که دو عدد usb3.0، جک کمبو صوتی 3.5 و یک درگاه USB Type C و دکمه ی پاور و ریست در دو مدل به طور کاملا یکسان وجود داره اما در مدل Evo RGB که نوار RGB در حاشیه ی پنل ها قرار داده شده، دکمه های تنظیم مود نور، میزان روشنایی و نوع رنگ هم در بخش پنل وجود داره و از این بابت میشه گفت پنل جلویی امکانات بیشتری داره.
هر دو مدل از نظر تعداد اس اس دی یا هارد دیسک قابل پشتیبانی در وضعیت مناسبی قرار دارند. در بخش پشتی کیس و پشت مادربرد، یک صفحه با اتصال لولایی وجود داره که هم قابلیت نصب قطعات ذخیره ساز رو اضافه میکنه و هم به نوعی پوشش برای کابل ها به حساب میاد. هم Evo RGB و هم Vision فضای نصب بالای 5 عدد اس اس دی و هارد دیسک رو ارائه میدن که حتی همین تعداد هم برای اکثر یوزرها بلا استفاده است. برای افرادی که نیاز به تعداد استوریج بالاتر از 5 عدد دارن، مدل Evo RGB مناسب تر است. چون در بیشترین حالت ممکن، قابلیت نصب 8 اس اس دی 2.5 اینچی یا 2 اس اس دی 2.5 اینچی و 4 هارد دیسک 3.5 اینچی داره.
در مورد جهت بستن فن ها و به طور کلی جریان باد کیس، صد در صد مدل Evo RGB در رتبه ی بالاتری قرار میگیره. یک دلیل کاملا واضح و مشخص وجود داره. هوای گرم از هوای سرد، سبکتره و تمایل داره به سمت بالا حرکت کنه. این جمله به این معنی نیست که مدل Vision هات باکس به وجود میاره. این اختلاف میتونه نهایتا در حد 5 6 درجه باشه و اصلا نگرانی وجود نداره. چون اگه کارایی کیس از نظر دما بد بود، مسلما شرکت معظم لیان لی این مدل رو تولید نمی کرد. در کل بهترین آرایش فن ها برای مدل Evo RGB، بستن فن های پایینی و کناری به سمت داخل و بستن فن های سقف و پشتی به سمت بیرون هست. در مورد مدل Vision آرایشی که کمپانی تولیدکننده ارائه داده به این شکل هست: فن های پایین به سمت داخل، فن های کناری (حتی در صورت نصب AIO) به سمت داخل و تنها خروجی هم یک یا دو فن پشتی هست که به سمت خارج باید بسته بشن.
کیس های دو محفظه ای یا Dual Chamber معمولا شامل یک فضای کم عرض اما عمیق برای قرارگیری کلیه کابل ها هستن و در صورتی که این بخش با نگهدارنده های مناسب تجهیز بشه، مدیریت کابل به راحتی در این کیس ها انجام میشه. در هر دو مدل vision و Evo RGB به علت زبان طراحی یکسان، این فضا تقریبا مشابه است و به دلیل وجود بست های Velcro و نگهدارنده های فلزی. نظم و ترتیب خوبی برای مدیریت کابل ایجاد میکنه. یکسری تفاوت های جزیی وجود داره مثل تعداد جایگاه های بیشتر برای جابجایی نگهدارنده ی فلزی نردبانی و قابلیت اتصال بست کمربندی به پنل لانه زنبوری پشت صفحه ی مادربرد در مدل Vision که از این بابت خروجی کار تمیزتری میشه ارائه داد، اما ستون میانی در جایی که کابل 24 پین و کابل های USB عبور می کند چون به صورت زاویه دار طراحی شده، دسترسی را برای عبور کابل های کناری کمی مشکل می کنه. اما با وجود این تفاوت ها، دو مدل در دسته ی کیس های خوش دست و راحت از نظر مدیریت کابل قرار می گیرن.
در مورد وسایلی که همراه کیس ها وجود دارد: دفترچه راهنما و به تعداد مناسب پیچ اضافی و بست کمربندی قرار داده شده اما در مدل Evo RGB دو تیر افقی برای نصب رادیاتور 420 میلیمتری در سقف و البته یک بج یا Der8auer که نشان از همکاری این شخص با کمپانی لیان لی در تولید این کیس است، به عنوان قطعات اضافی در پک Accessories این مدل هست.
پارامتر قیمت، آخرین مورد برای مقایسه این دو کیس هست که در تاریخ نوشتن این مقایسه هر دو در بازه ی 10 تا 12 میلیون تومان قرار میگیرن و با امکاناتی که دارن جزء انتخاب های منطقی و ارزشمند به حساب میان.