این بار به سراغ جدیدترین محصول از سبد AIO های برند دوست داشتنی لیان لی رفتیم که با تبلیغات فراوان، این ادعا را دارد که در کنار تکنولوژی های به کار رفته برای افزایش راحتی نصب و استفاده، قویترین راهکار آبی حلقه بسته برای خنک کردن پردازنده های نسل آخر می باشد. لیان لی نشان داد که هرچند اولویت اول را دریافت حداکثر کارایی گذاشته اما از نظر ظاهری نیز با محصولی زمخت طرف نیستیم.
از همین ابتدای مقاله به جای استفاده مداوم از نام کامل، از گالاهاد 2 استفاده میکنیم و البته توصیه میکنیم ویدیوی بررسی بهترین خنک کننده آبی را در کانال یوتیوب ببینید تا نتایجی که نشان داده میشود برایتان کاملا قابل درک و مقایسه باشد. در ویدیوی معرفی محصول، نکات کلی بیان شد اما در اینجا با جزئیات بیشتر برای علاقه مندان به سخت افزار، گالاهاد 2 را مورد بررسی قرار میدهیم.
کولر آبی جدید لیان لی نتیجه ی همکاری با شرکت Asetek است که برای اکثر تولیدکنندگان AIO نقش طراح و تامین کننده اصلی را ایفا میکند. نمایشگر بالای پکیج پمپ و بلاک، قابل تعویض است و با دو قطعه ی دیگری که در جعبه ی محصول قرار داده شده، میتوانیم هر از چند گاهی حالت تکراری بودن چهره ی داخل کیس را تغییر دهیم.
استفاده از آخرین نسل پمپ های این شرکت که با توجه به ابعاد بزرگتر، توانایی رسیدن به سرعت 4200 دور بر دقیقه را دارد، در کنار رادیاتور 32 میلیمتری به جای رادیاتورهای مرسوم با ضخامت 27 میلیمتر، حداقل روی کاغذ توانایی خنک کاری بیشتری را نشان میدهد. از ضخامت بیشتر رادیاتور گفتیم اما فین های داخلی نیز فشرده تر شده است و چگالی 19 FPI را به وجود آورده است.
رادیاتور بهینه تر شده اما اوضاع فن ها هم تغییر کرده است. اکثر فن های سایز 120 میلیمتری موجود در بازار، ضخامت 25 میلیمتری دارند، اما در اینجا این عدد به 28 میلیمتر افزایش پیدا کرده است که مشخصات جالبی را به وجود آورده است.توانایی رسیده به 3000 دور بر دقیقه، فشار استاتیکی نزدیک 7 میلیمتر آب و جریان هوای 109.6 فوت مکعب بر دقیقه !!!
این اعداد به خودی خود ترسناک هستند و فقط بر روی مدل های انگشت شمار افتر مارکت دیده میشوند که البته قیمت های خیلی بالایی هم دارند. مسلما فن با این مشخصات، نویز تولیدی کمی ندارد. راهکار لیان لی در گالاهاد 2، اضافه کردن یک سوییچ بوده که دو مود پرفورمنس و حالت بهینه برای نویز دارد. به نظر بنده، همان مود پرفورمنس را انتخاب کنید تا در زمان هایی که فشار کاری بر روی سی پی یو افزایش می یابد، با افت کارایی روبرو نشوید.
نکته ی جالب نصب این فن ها روی رادیاتور، وصل کردن آنها به صورت یکپارچه و اصطلاحا Daisy chain شدن آنها توسط کمپانی است که در صورت باز کردن پیچ ها، به صورت یک پک 120*3 از روی رادیاتور جدا می شوند.
شلنگ های رفت و برگشت با طول 38.5 سانتی متر، قابلیت زاویه گرفتن در محل اتصال رادیاتور و پمپ را دارند که این ویژگی باعث میشود از نظر ظاهری، بتوان نمای بهتری را در کیس ایجاد کرد. این طول تیوب ها، مناسب برای بستن رادیاتور هم در سقف کیس و هم در کنار سینی مادربرد است، البته به شرط اینکه کیس مورد نظر پشتیبانی از سایز AIO 360 (طول کلی 396 میلیمتر) را داشته باشد.
طبق معمول برای نصب پکیج پمپ و کلد پلیت، قطعات مناسب برای اتصال بر روی سوکت AM4 و AM5 ای ام دی و سوکت 1200 و 1700 اینتل در بسته بندی قرار داده شده است. قرار دادن خمیر حرارتی، نکته ی مهمی نیست اما همراه داشتن یک برچسب با الگوی خاص برای افرادی که از میزان و محل مناسب پخش خمیر حرارتی اطلاعی ندارند، جالب است.
در سال های قبل، نصب بعضی کولرهای بادی و آبی، دقت و مهارت بالایی لازم داشت. نصب صحیح این قطعات روی سی پی یو و ایجاد فشار لازم روی سطح IHS، از عهده ی کاربر یا حتی اسمبل کارهای کم تجربه خارج بود. این مشکل در سال های اخیر با رعایت یک نکته آن هم توسط شرکت های تولیدکننده کولر برطرف شد. اضافه کردن فنر بر روی پیچ های نصب به طوری که با سفت کردن هر چهار پیچ تا زمانی که فنرها کاملا جمع شوند، فشار مناسب بر روی سطح IHS تامین میشود. در گالاهاد 2 هم این مکانیزم ساده قرار داده شده است.
برای بررسی عملکرد کولر آبی گالاهاد 2 بر روی تست بنچ پی سی ماد، قطعات زیر مورد استفاده قرار گرفته اند
Chassis: Coolermaster Masterframe 700
M/B: Asus Z790-H gaming wifi
CPU: Intel core i7 14700k
GPU: Geforce RTX 3060 12GB Dual oc
PSU: Green GP1300B-Edge
SSD: Samsung 980 pro 1 TB
Ram: Zadak 5200MT 2*16GB
برای یادآوری باز هم بیان میکنیم که برای به دست آوردن اعتبار لازم در نتایج آزمون ها، سعی شده که تمامی پارامترها تا حد امکان شبیه و تمامی متغیرها در بازه ی خطای مجاز باشند. مانند دمای محل انجام تست ها و میزان جریان باد موجود و موارد دیگر. نکته ی بعدی، آپدیت بودن بایوس مادربرد به آخرین نسخه ی اعلامی اینتل یعنی میکروکد 0x129 است، هر چند که در سناریوی افزایش پلکانی توان برای تست کولر، محدودیت های محافظتی تا حدامکان برداشته میشود، اما باز هم ولتاژ و جریانی که به سی پی یو داده میشود، چه در حالت بدون بار و چه در زمان انجام تست و تحت بار شدید، دائما مانیتور میشود که از حد مجاز عبور نکند.
پرچمدارهای مشهور AIO موجود در بازار ایران، مدل های LT720 از برند دیپ کول و Ryujin 3 از لاین ROG برند ایسوس هستند که در بهترین حالت به طور دائم و برای بارگذاری های طولانی مدت حدودا از پس 280 وات برمی آیند. به صورتی که دمای پردازنده در LT720 تقریبا 98 درجه سانتی گراد و در پرچمدار گرانقیمت ایسوس، حدودا 90 درجه بود. مقادیر زیر برای کولر گالاهاد 2 لیان لی از بنچ مارک Cinebench R23 به دست آمده است.
این نتایج، میانگین دیتاهای به دست آمده از انجام Cinebench R23 به تعداد کافی است. نکات مهمی وجود دارد که به تحلیل آنها میپردازیم.
مورد اول فن های بسیار قوی این کولر است که میتواند برگ برنده ی این محصول باشد. چراکه به هیچ عنوان گلوگاه چه از نظر جریان هوای عبوری برای دفع حرارت سریع و چه از نظر فشار استاتیکی لازم برای عبور هوا از روی لایه های رادیاتور و از میان فین ها ایجاد نمیکند.
مورد دوم توانایی خنک کردن پردازنده در توان مصرفی 305 وات است، به شکلی که این عدد، دقیقا مرز تراتل دمایی یا افت کارایی بر اثر دمای بالا می باشد. ما عدد نهایی و توان حداکثری کولر گالاهاد 2 را 300 وات درنظر میگیریم و این مقدار، حدودا 20 وات از قویترین کولرهای آبی موجود در بازار ایران بیشتر است.
اینجاست که به این نتیجه میرسیم تکنولوژی ساخت AIO شاید به حد انتهایی خودش رسیده، چرا که 20 وات بهبود آنهم در شرایط آزمایشگاهی، برای کاربر عمومی آنچنان مشهود و محسوس نیست. اما اگر از این جنبه به موضوع نگاه کنیم که نزدیکترین رقیب گالاهاد 2، محصول به شدت گران قیمت ایسوس است که شاید با ارفاق در یک سطح کارایی باشند اما به شخصه برای خنک کردن پردازنده، حاضر به پرداخت 3 برابر پول بیشتر برای دریافت همان عملکرد یکسان نیستم و در صورت موجود بودن گالاهاد 2 در بازار که زمان نگارش این مقاله زیر 14 میلیون تومان قیمت دارد، خرید هر کولر آبی دیگری میتواند عملی غیر منطقی از دید کارایی باشد. مگر با ورود AIO های تماس مستقیم (Direct Die) شرکت EKWB که نصب آن هم از عهده ی کاربر عادی کاملا خارج است.
کولر آبی گالاهاد 2 یا همان GA II trinity performance از برند لیان لی در ایران با گارانتی تخت جمشید در دو رنگ سفید و مشکی به بازار عرضه شده است و با قیمت مناسب خود برای تمام پردازنده های میان رده و بالارده ی آخرین نسل هر دو برند اینتل و ای ام دی به غیر از Core i9 14900k و Ryzen 9 7950x توصیه می شود. بنابراین میتواند عنوان قویترین AIO بازار را داشته باشد.
بررسی خوبی بود
لیان لی اقتصادی و با کیفیت
لیان لی واقعا برند خفنیه
هیچ ایرادی نمیتونی ازش بگیری..
کامل ترین بررسی محصول به زبان فارسی , ممنون از پی سی ماد.