موقع خرید سیستم گیمینگ با بودجه محدود معمولا ساعت ها درگیر تحقیق و پرس و جو میشیم تا بتونیم با بودجه محدودی که داریم بهترین کامپیوتر رو تهیه کنیم، اما بار ها دیدم که با وجود کلی وقت گذاشتن نتیجه نهایی یه سیستمی میشه که نسبت به پولی بابتش خرج شده به کاربرش خروجی نمیده و میتونست با انتخاب بهتر خیلی خرید مناسب تری داشته باشه. تو این مقاله میخوام بهتون چند تا از باید ها و نباید های بستن یه سیستم گیمینگ رو با بودجه محدود بهتون توضیح بدم تا بتونید با پولی که میدید، آش بیشتری بخورید.
پردازنده (CPU)
خب از مغز سیستم گیمینگ شروع کنیم، شما برای بازی های روز و فریم ریت های بالا لزوما نیاز به خفن ترین پردازنده بازار ندارید، درسته که هر چقدر مدل بالاتری بگیرید در نتیجه فریم ریت بهتر میگیرید و بیشتر هم براتون عمر میکنه اما باید توازن بین قطعات باشه، یادمون نره بودجه ای که داریم محدوده.
توصیه ای که من میتونم به شما بکنم اینه که چشمتون دنبال اسم های تجاری I7 و I9 نباشه و با توجه به بودجه و کارت گرافیکتون مدل مناسب رو انتخاب کنید و شاید باورتون نشه که چقدر بعضی ها بیشتر بودجه رو فدای پردازنده های رده بالا میکنن در صورتی که هیچ لزومی نداشته.
- بر اساس کارت گرافیک و وضوح تصویری که میخوایم باهاش بازی کنیم (4K،2K،FHD) پردازنده رو انتخاب کنیم.
- گول اسم های تجاری I7 و I9 رو نخوریم و با مقایسه قدرت پردازنده ها اون چیزی که لازم داریم انتخاب کنیم.
- حتما بعد از انتخاب پردازندمون TDP یا همون توان حرارتیشو به یاد داشته باشیم. ( جلوتر میگم چرا )
خنک کننده پردازنده (CPU Cooler)
انقدر سیستم گیمینگ با کولر های نامناسب دیدم که بنظرم این قسمت از مقاله از همش مهم تره، سیستمی دیدم که با پردازنده RYZEN 5 روش خنک کننده آبی 360 میلی متری بستن، مشکلش چیه ؟ کلی پول بابت خنک کننده هدر رفته که میتونست خرج خود پردازنده، رم، گرافیک یا بقیه قطعات میشد که به مراتب خیلی تو خروجی کار شما تاثیر میذاشته.
قبل تر تو بخش پردازنده یادتونه گفتم TDP پردازندتون رو یادداشت کنید ؟ دقیقا همین جا به کار میاد، به عنوان مثال وقتی شما پردازنده ای که گرفتی I5-12400 هستش میری میبینی که TDP اون از 65W نهایت تا 110W هست، مشخصه که نمیای یه خنک کننده 280 واتی بخری و ببندی روش و با یه خنک کننده مناسب این TDP میتونی میلیون ها تومن صرفه جویی کنی و روی قطعاتی که واقعا تاثیر دارن هزینه کنید.
این نکته رو بگم شما قوی ترین خنک کننده دنیا رو هم ببندی دمای شما پایین تر نمیاد چون پیش فرض سیستم رو یه عددی هست و اگه دما به اون نقطه برسه سیستم دیگه زور نمیزنه از اون دما خنک ترش کنه پس تعجب نکنید اگه تو گیم دمای سی پی یو چه با خنک کننده 280 واتی چه با خنک کننده 120 واتی یکی بود، پس همیشه حواستون به توان حرارتی پردازنده باشه.
- خنک کننده آبی همیشه بهترین گزینه نیست و روی پردازنده های میان رده میتونه هدر دادن پول باشه.
- پردازنده ای که انتخاب میکنید رو بشناسید و از بیشتر از نیازش هزینه خنک کننده نکنید.
مادربرد (Motherboard)
این مورد یکی از قطعاتی هستش که باید یکم بیشتر روش وقت بذارید چون تنوع بسیار زیاده و بر اساس نیازیی که دارید باید انتخاب کنید، مادربرد ها مولفه های زیادی اعم از نوع سوکت، نوع چیپ ست، فرم فاکتور، اتصالات و …. دارند که میتونه موقع خرید حسابی شما رو گیج کنه و سر همین هستند کسایی که برای فرار از این مخمصه میرن و الکی گرون ترین مدل رو میخرن، سعی میکنم تا حدودی براتون ساده کنم خرید این قطعه رو.
اول از همه باید به این نگاه کنید که قصد ارتقا دارید یا نه، منظورم ارتقا برای 5 سال بعدش نیست چون اون موقع دیگه همه چی عوض شده و بهترین مادربرد هم خریده باشه بلااستفاده میشه، برای کسی که میخواید نهایت یکسال بعد یه پردازنده عوض کنه منطقیه که بردی با چیپ ست بهتر تهیه کنه تا روی پردازنده های مدل بالا بتونه از حداکثر پتانسیل استفاده کنه.
مورد دوم فرم فاکتور مادربرد هستش که معمولا تو سیستم های با بودجه محدود به سمت mATX میره، این فرم فاکتور یه مقدار کوچیک تر از برد های ATX هستش و معمولا اسلات های PCIE کمتری در اختیار شما قرار میده؛ اما از اونجایی که داریم راجع به سیستم های گیمینگ صحبت میکنیم باید بهتون بگم که واقعا مهم نیست و فکر نکنید چون چند تا درگاه کمتر داره پس به درد نمیخوره و الکی بخاطر فرم فاکتور هزینه بیشتر نکنید.
میرسیم به درگاه و اتصالات که بنظرم مهم ترین نکته اس برای گیمر ها، برد های مجهز به WIFI و BLUETOOTH داخلی هستند که قیمت بالاتری نسبت به همون مدل اما بدون این ویژگی دارند، که به نظر من این هزینه اضافه ارزشش رو داره! درسته رو مادربرد هایی که این قابلیت رو ندارند میشه با استفاده از دانگل وایفای و بلوتوث اضافه کرد اما کیفیت و سرعتش هیچوقت به چیپ های اینترنال استفاده شده تو مدل های وایفای دار نمیرسه مگر اینکه برید کلی پول بدید و یه کارت شبکه گرون بخرید که خب منطقی نیست.
علاوه بر وایفای تعداد اسلات های M.2 و SATA هم مهم هستند و بهتره برد هایی تهیه کنید که حداقل از یه درگاه M.2 پشتیبانی میکنن، چرا که این نوع حافطه ها از مدل های SATA به شدت سریع تر عمل میکنند و ارزش هزینه کردن رو دارند.
آخرین مورد هم به نظرم ظاهر مادربرده که یه چیز سلیقه ای هستش و این مسئله رو باید خودتون کنار بیاید که حاضرید واسه ظاهر بهتر از بودجه فدا کنید یا نه و این چیزی نیست که من بتونم کمک کنم چون انتخاب شخصیه.
- اگه قصد ارتقا تو بازه زمانی کوتاه مدت دارید خریدن یه مادربرد با چیپ ست قوی تر انتخاب بهتریه.
- مادربرد با سایز کوچیک تر به معنی مادربرد ضعیف تر نیست فقط یک سری امکاناتی رو ممکنه نداشته باشه که برای گیمر ها اهمیتی نداره و هزینه الکی بابتش نکنید.
- امکاناتی مثل وایفای و تعداد پورت ها بستگی به نیاز شما داره اما یک سری گزینه های مثل اسلات M.2 و چیپ داخلی وایفای ارزش هزینه کردن دارن.
- گول ظاهر رو سعی کنید نخورید و به امکانات قطعات توجه کنید.
رم (RAM)
برای رم سیستم خیلی نکات زیادی وجود نداره اما با تجربه ای که دارم سعی میکنم چند تا نکته رو بهتون بگم که تو هزینه هاتون صرفه جویی کنید و الکی خرج نکنید.
نکته اول اینه که از همون اول نرید یه ظرفیت بالا تهیه کنید، مثال میگم اگه شک دارید که واقعا 64 گیگ رم نیاز دارید یا نه نرید همون اول یه کیت 64 گیگ بخرید و کلی پول بابتش بدید که در نهایت بفهمید که 32 گیگ هم کافی بود، تو اینجور شرایط یه ظرفیت مناسب مثل 32 یا 16 بخرید بعد از تموم شدن انتخاب قطعات و بستن سیستم تست کنید و اگه دیدید نیاز دارید رم اضافه بخرید، در بهترین حالت پول یه کیت رم 32 گیگ صرفه جویی کردید و در بدترین حالت یه کیت دیگه میخرید و 5 دقیقه برای نصبش وقت میذارید که به نظر من حرکت عاقلانه ای محسوب میشه.
در مورد سرعت رم هم قبل از اینکه برید بالاترین سرعت بازار رو بگیرید چک کنید که مادربرد و پردازنده ای که تهیه کردید چقدر کشش داره و آیا اون سرعت رو به شما میده یا نه، اگه هم بده برای استفاده گیمینگ خیلی وقت ها سرعت های بالاتر ارزش خرید ندارند، به عنوان مثال شما میرید به جای یک رم با سرعت 5200MT یه رم با سرعت 7200MT میخرید و کلی پول بابتش میدید و نتیجش میشه 4 درصد افزایش عملکرد، مشخصه که اون پول اضافه ارزشش رو نداره چون اگه همون هزینه رو میذاشتید و به عنوان مثال کارت گرافیک بهتری تهیه میکردید خیلی بیشتر از 4 درصد افزایش عملکرد داشتید.
یه نکته هم راجع به رم های RGB بگم، اگه از خنک کننده های بادی بزرگ استفاده میکنید احتمال خیلی زیاد رم های شما دیده نخواهند شد و صرفا پول بابت نورپردازی ای دادید که زیر خنک کننده قایم شده پس حتما حواستون به این مورد باشه، حتی تو بعضی از موقعیت ها میبیند که رم هاتون به خنک کننده گیر میکنند و قابل نصب نیستند.
- اگه بودجه محدود دارید سریع نرید و بالاترین ظرفیت رم رو تهیه کنید، با یه ظرفیت معقول مثل 32 یا 16 شروع کنید و اگه دیدید سیستم کم میاره بهش اضافه کنید.
- بالاترین سرعت رم همیشه ارزشش رو نداره و میشه با همون هزینه عملکرد بالاتری روی قطعات دیگه گرفت.
- از سازگاری رم ها با خنک کننده های بادی مطمئن بشید تا وسط اسمبل دچار مشکل نشید.
کارت گرافیک (GPU)
اول از همه باید مهم ترین گزینه رو مشخص کنید، اینکه رو چه وضوح تصویری میخواید گیم بزنید که میتونه 4K، 2K یا FHD باشه که خیلی خیلی مهمه این سوال و جوابش روی کل قطعات سیستم تاثیر میذاره.
هر چقدر که وضوح تصویر بره بالاتر فشاری که به کارت گرافیک میاد به مراتب بالاتر میره و نیاز به کارت قدرتمند تری خواهید داشت، نکته جالبش که شاید خیلی ها ندونید اینه که به همین ترتیب از اهمیت پردازنده کم میشه!
به عنوان مثال اگه قصد بازی کردن روی یک مانیتور 2K دارید یک سیستم با گرافیک 3080 و پردازنده I5 براتون خیلی بهتر از یه سیستم با گرافیک 3070 و پردازنده I7 عمل میکنه چون که بیشتر فشار روی گرافیک شما هستش، خرید گرافیک نکته خاص دیگه ای نداره و مهم ترینش رو گفتم بهتون و مدلی که انتخاب میکنید بستگی به بودجه، بقیه قطعات و امکانات نرم افزاری اون گرافیک مثل DLSS و FSR داره.
- با توجه به وضوح تصویری که قصد استفاده ازش رو دارید کارت و پردازنده رو به توازن برسونید.
کیس (CASE)
کیس از اون قطعاتی هستش که اگه زیاد هم روش هزینه کنید پشیمونی چندانی نداره چون داریم مدل هایی که تا سالیان سال براتون میمونن و انقدری امکانات دارند که احساس کمبود فضا برای نصب قطعات و تهویه مناسب نخواهید داشت.
از اون قطعاتی هسنش که باید بودجه اتون رو بسنجید و ترجیحا بعد از انتخاب قطعات اصلیتون انتخابش کنید تا بدونید به چه امکاناتی احتیاج دارید، کیس هایی هستند که فضای مناسبی دارند اما تهویه خوبی ندارند و بالعکس، یا امکاناتی که بابتش پول میدید اما استفاده ای براتون نخواهد داشت، همه چی برمیگرده به نیاز شما و این که آیا در آینده های دور قصد بستن سیستم دارید تا با توجه به اون یه کیس رده بالا تهیه کنید.
حتما به پورت ها و اتصالات کیسی که میخواید بخرید توجه کنید، به عنوان مثال کیسی تهیه میکنید که 4 تا یو اس بی 3 به شما میده اما بعد از خریدش میفهمید که مادربردی که گرفتید بیشتر از 2 تا خروجی نمیده و در نتیجه اینجا پولی خرج شده که شاید نیازی بهش نبوده، از اونجایی که بقیه معیار های کیس یه چیز سلیقه ای هستش نمیشه گفت چه مدلی بهتره و انتخابش به عهده خودتون هستش.
- اول از فضای نصب قطعات و تهویه کیس مطمئن بشید.
- اگه قصد دارید که در آینده سیستم خیلی بهتری ببندید برید سراغ کیس های رده بالا و برند.
- پورت ها و اتصالات کیس رو با مادربردتون تطبیق بدید.
- حواستون به فضای ذخیره سازی کیس ها باشه تا بتونید هر چقدر خواستید در آینده هارد و اس اس دی اضافه کنید.
منبع تغذیه یا همون پاور (PSU)
جنجالی ترین قسمت این مقاله، پاور قطعه ای هست که نمیشه با یه فرمون به همه گفت گه چی بخرن و چی نخرن و تهیه پاور مناسب واقعا به نیاز کاربر بستگی داره، اگه صرفا دارید یه سیستم گیمینگ میبندید و قصد ارتقا و عوض کردن مکرر قطعات رو ندارید یه پاور در حد نرمال مصرف سیستم کافیه، بارها شده که دیدم کاربر روی سیستمش که نهایت 500 وات مصرف داره رفته و پاور 850 وات یا حتی 1000 وات بسته و خب این یعنی کلی پول هدر رفته، بازم میگم اگه قصد تعویض قطعات تو کوتاه مدت و بستن سیستم غول ندارید بیشتر رو کیفیت پاور تمرکز کنید تا حجم بالای اون.
از اونطرف اگه میدونید که قراره کلی قطعات قوی تر تو آینده نصب کنید و بودجه ام براتون مونده که پاور 1000 وات برند خوب بگیرید، چرا که نه، پاور های رده بالا تا 10 سال گارانتی به شما میدن! و مطمئن باشید براتون خیلی بیشتر از این حرف ها کار میکنند. ( مگر این که تا اون موقع استاندارد عجیب غریبی معرفی بشه که پاور های امروزی رو بلااستفاده بکنه که بعید میدونم ).
- اگه قصد ارتقای سیستم رو به این زودی ها ندارید سراغ حجم های بالا نرید و فقط تمرکز روی برند و کیفیت پاور باشه.
- پاور بدون گارانتی نخرید و سراغ مدل های خیلی قدیمی نرید چون معمولا استاندارد های پایین تری دارند.
حافظه ذخیره سازی (Storage)
نوع حافظه و ظرفیت اون موردی هستش که کاملا به نیاز شما مربوط هستش و نمیشه یه نسخه برای همه پیچید، فقط کمکی که میتونم بهتون بکنم اینه که اگه صرفا استفاده گیمینگ دارید به کل دور HDD رو خط بکشید و از SSD استفاده کنید، به عنوان مثال به جای ترکیب هارد 1 ترابایت در کنار 256 گیگ اس اس دی یک راست برید و یک اس اس دی یک ترابایت تهیه کنید و مطمئن باشید ارزش هزینه ای کردید رو برای سیستم گیمینگ شما داره.
- اس اس دی رو به هارد دیسک ترجیح بدید همیشه.
- از برند های بی نام و نشون فاصله بگیرید.
- هرگز حافظه ذخیره سازی رو دست دوم نخرید.
جمع بندی
تهیه یه سیستم گیمینگ به خودی خود میتونه کار پیچیده ای باشه و در صورت انتخاب اشتباه هزینه سنگینی روی دست شما بذاره، پس سعی کنید با اطلاعات کامل اقدام به خرید کنید یا از اون بهتر این کار رو به متخصصین و کسایی که با این قطعات آشنا هستند و کلی تجربه دارند بسپرید و خیالتون راحت باشه با بودجه ای که دارید بهترین سیستم ممکن رو بدون دردسر خواهید داشت.
امیدوارم این مقاله بهتون کمک کرده باشه تا بتونید سیستم گیمینگ بهتری با بودجه محدود تهیه کنید و اگه سوالی یا پیشنهادی هم داشتید حتما تو بخش نظرات باهامون در میون بذارید اگه دنبال تهیه سیستم گیمینگ با بودجه محدود هستید و میخوایید که هزینه و وقتتون هدر نره پیشنهاد میکنم حتما با تیم خوب ما در ارتباط باشید.
تمام نکات لازم گفته شد مرسی از تیم حرفه ای پیسی ماد 👏
کیس های سفید خیلی خوبی بودن تو تصویر
عالی بود و مفید
برند ایسوس برند خوبی هست
اره خیلی برند خوبی هست
دوستان برند و گارانتی رو حتما حواستون رو جمع کنید
عالی و مفید
عالی و مفید
عالی
خیلی مقاله های خوبی در ارتباط با راهنمایی های خرید منتشر میکنید، این باعث میشه کاربر خودش بیاد بخونه و یادبگیره ی چیزهایی و توی جزییات با مشاوره خوبی ک میدید بهترین تصمیم رو بگیره، بارها دیدم کاربر برای خرید رفته و چیزی رو بهش فروختن که اصلا لازم نداشته یا از برند هایی بهش دادن که کیفیت بدشون اثبات شده مثل کارت گرافیک های پلیت
عالی و مفید به خصوص بخش خنک کننده خیلی این مدت شنیدم مشکل داره ایجاد می کنه
مخصوصا توی سری جدید 13 14 اینتل خیلی راهنمایی خوبی ب من کردن
بعضی وقت ها نکاتی رو میدونیم فراموش میشه ممنون که یادآوری میکنید
عالی و مفید🌹❤️
😍😍
با این اوضاع اقتصادی همه rx580 میبنددن یا کنسول میخرن
سلام به بچههای خفن PCMOD بهترین فروشگاه ایران من خیلی خیلی بوجه کمی دارم و مجبورم سیستم دسته دوم بخرم آیا خرید همیچین سیستمی خوبه RX580 8GB … i3 9100f رم ۱۶ گیگ یه مادربورد نسل ۱۰ یا ۹ آره دیگه همه که پول سیستم ۸۰ ۹۰ میلیونی ندارم 😔
انشالا همه سیستم خفن داشته باشن
چه مقاله ی خوب و کاملی. اصل مطلب گفته شد. حالا ریزکاری ها دیگه باید سپرده بشه به افراد آگاه و کاربلد. لطفا خودتون اگه بار اولتون هست سیستم میگیرید، حواستون باشه گول بعضی فروشنده ها رو نخورید که ۱۶۵۰ و i7 زیر نسل ۱۰ و مموری های برندهای ضعیف و استوریج های ام ۲ ساتا رو با پاور ۸۰۰ گلد کانفیگ کنن و به اسم بالارده با سود عالی برای خودشون بهتون بدن. متاسفانه دیدم تو بازار این مدل رفتارهارو. وقتی هم بهشون میگی نکن، میگن تو کاسبی ما دخالت نکن. دوستان عزیز دقت کنید.
متاسفانه ما روزانه به موردهای عجیبی بر می خوریم که مشتری سیستم رو جای دیگه بسته میاره اینجا میگه مشکل دارم. گاهی استوری میکنیم وقتی دیگه مغزمون سوت میکشه 🙂